“Το κράτος δεν κουράζεται ποτέ, κύριε”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

“Το κράτος δεν κουράζεται ποτέ, κύριε”

Η ομορφιά είναι στους δρόμους, λένε οι περιθωριακοί της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα που το περιθώριο έγινε -από εξαίρεση- κανόνας και σκέφτεσαι σε ποιον θα λογοδοτήσεις, αν κυκλοφορείς για από το 1 μέχρι το 6, έρχεται η ΕΛ.ΑΣ. να σε νουθετήσει, όχι να σε καταστείλει.

Κέντρο Θεσσαλονίκης, αλήτικη βόλτα σε περίεργη ώρα, μαζί με λίγους ακόμη περιθωριακούς, οι οποίοι έστειλαν SMS, για να βρεθούν με τον Big Brother, της παρακάτω φωτογραφίας. Θα’ μαστε δε θα’ μαστε το 1/10 της χώρας.

Ανέβα, κατέβα, νουθέτησε…

Το όχημα, που βλέπετε, αποτελείται από δύο άνδρες της -ζω τον μύθο μου- Ελληνικής Αστυνομίας και σταματούσε στη μέση της Λεωφόρου Νίκης. Ευγενικός νέος (το εννοώ), κατέβαινε στα γρήγορα και με ευγενικό (επαναλαμβάνω) τρόπο έκανε συστάσεις σε ανθρώπους, οι οποίοι κάθονταν σε παγκάκια, ενώ -προφανώς- είχαν στείλει μήνυμα για “σωματική άσκηση”.

Από δύο άτομα και πάνω γινόταν η νουθέτηση με χιουμοριστικό ή μη τρόπο. Ενα άτομο, ίσον κανένα άρα δεν έπαιζε λόγος για στάση.

Οταν ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης εισηγείται lockdown, δεν μου κάνει καμία εντύπωση ότι βολτάρω στη Θεσσαλονίκη συνοδεία αστυνομίας. Την έχουμε δίπλα μας, πίσω μας, μπροστά μας και -πιθανώς- να μας ξέρουν και στα κεντρικά. Δεν χρειάζεται να μας ψάξουν και πολύ.

“Το κράτος δεν κουράζεται ποτέ, κύριε”

Αλλωστε, ζω στην πόλη που -συμπτωματικά και πάλι κατά δήλωση του κ. δημάρχου- κάθε οικογένεια έχει από ένα κρούσμα.

Προχωράς προς τον Πύργο τον Λευκό, γύρω από τον οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο βαρύ ιικό φορτίο, καθ’ ότι δίπλα… Θερμαϊκός. Στέκεται περήφανος, φωτισμένος με το μπλε χρώμα και αναρωτιέσαι αν η ιδέα αποτελεί προϊόν τρολιάς ή είναι ένδειξη υποστήριξης στην επιστημονική κοινότητα και τις εισηγήσεις της. Η επιστημονική κοινότητα των  5-6 ατόμων, που βλέπουμε να ανακυκλώνονται στα κανάλια με εκφράσεις “τρόμος”, “πόλεμος”, “απελπισία”. Ευτυχώς, σχετίζεται με την παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη, άρα κανείς δεν έκανε… πλάκα.

Λευκός Πύργος σε μπλε χρώμα

“Το κράτος δεν κουράζεται ποτέ, κύριε”

Η συνέχεια, γνωστή… Μετά τις επιστηνονικές απόψεις, το ρεπορτάζ μετατρέπεται σε οικονομικό, γιατί καμίας επιστημονικής κοινότητας το μαγαζί δεν κλείνει και καμίας επιστημονικής κοινότητας το επίδομα δεν φτάνει τα 800 ευρώ.

“Η αστυνομία σάς μιλά μέσα από τα δελτία ειδήσεων”, που λέει ιική έκφραση (viral) σε τοίχους, αλλά τώρα δεν είναι μόνο η αστυνομία. Η αστυνομία ξέρει ότι η ομορφιά είναι στους δρόμους και βγαίνει για να τη μοιραστεί μαζί μας. Μέσα από τα δελτία μιλά η κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση φτιάχνει τα δελτία.

Και, όπως είπε, ο -επιφορτισμένος με σύσταση- κύριος της εισαγωγής σε καθήμενους σε παγκάκι (πατέρα με το παιδί του), “το κράτος δεν κουράζεται ποτέ, κύριε”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Αρθρα